Aktuální témata a zajímavé osobnosti. Série #hostSVKPK představí v roce 2024 nevšední příběhy i témata, jež v současné době rezonují ve společnosti. S hosty z řad novinářů, spisovatelů, cestovatelů a dalších profesí se budete moci setkat na debatách v prostorách hlavní budovy SVK PK.
Moderují Tomáš Kobes a Milan Říský.

Na debaty budou spuštěny rezervace vždy 14 dní před datem konání v 19:00 na plzenskavstupenka.cz.

Lenka Klicperová – Válečné konflikty | 14. května 2024


Novinářka a fotografka Lenka Klicperová se válečným konfliktům věnuje posledních patnáct let. Pracovala na východě Konga, v Afghánistánu, Iráku, Sýrii, Somálsku, Náhorním Karabachu a poslední dva roky na Ukrajině. Bude vyprávět o svých zkušenostech z válek, zejména z Ukrajiny, kde prožila nejhorší chvíle svého života.
14. 5. | 17:00 | všeobecná studovna
Rezervace budou spuštěny 30. 4. v 19:00 na plzenskavstupenka.cz.

Debata s Barborou Maxovou a Davidem Miřejovským – Zápasící Ukrajina | 23. května 2024

obálka-knihy
Nová kniha zpravodajů ČT, kteří už třetím rokem natáčejí dění v zemi ničené válkou. Po úspěšném titulu Putinova válka (2023), který formou kroniky popisoval první rok po ruské invazi, se autoři zaměřili na pět konkrétních témat. Zpravodajové České televize nabízejí kritický pohled i na slabiny bránící se Ukrajiny, jako je postsovětská strnulost, korupce či národnostní napětí. Zároveň se věnují únosům dětí z okupovaných území a hospodářským potížím způsobeným válkou. Novou knihu představí a podmínky natáčení na Ukrajině přiblíží dva z autorů – Barbora Maxová a David Miřejovský.

23. 5. | 17:00 | všeobecná studovna
Rezervace od 9. 5. 2024, 19:00 na www.plzenskavstupenka.cz

Naším hostem byli:

Josef Klíma – České podsvětí | 2. dubna 2024


Populární investigativní reportér zavzpomíná na osobní setkání s největšími zločinci 90. let, jakými byli Ivan Jonák, František Mrázek, Ivan Roubal, „orličtí vrazi“, Kajínek a další a bude vyprávět o tom, jak se mezitím proměnilo české podsvětí. Diváci mu mohou klást ale i jiné otázky, které je zajímají.

David Miřejovský – Amerika na mušce | 7. března 2024


Bývalý zahraniční zpravodaj ČT v USA David Miřejovský napsal knihu o velmi rozdílných vztazích Američanů ke střelným zbraním. Věnuje se v ní postojům obyčejných lidí, ale i politickým soubojům o legislativu omezující vlastnictví zbraní, rostoucí kriminalitě i masovým střelbám a útokům šílených střelců. S tím má bohužel čerstvou zkušenost i Česká republika.
V Americe tyto tragédie pravidelně vyvolávají pokusy o zákazy některých typů zbraní, na federální úrovni však zásadní změny dlouhodobě nemají šanci Kongresem projít. Dokáže je prosadit Joe Biden, který toto sliboval již během kampaně v roce 2020?

Jan Wirnitzer – Dva roky, v nichž se vrátila válka | 21. února 2024


Ukrajina se brání plošné ruské agresi už téměř dva roky. Co za tu dobu která ze stran dokázala? Jaké jsou limity práce médií, jež o válce informují? A jaké jsou další možné scénáře vývoje?
Svůj pohled na tyto otázky nabídne Jan Wirnitzer z Deníku N, který válku sleduje a popisuje.

Alena Lochmannová – Tělo za katrem | 17. ledna 2024


Vězení je světem ve světě, světem, který je vyznačen vysokými zdmi a ostnatými dráty. Kde čas jako by plynul zcela odlišně oproti vnější společnosti. Vstupem do vězení dostává jedinec sintr, vězeňský stejnokroj, na který se omezuje jeho identita. Předvězeňská identita se tak postupně proměňuje v identitu vězeňskou, vězeň začíná žít svůj život – ten v souladu s vězeňským řádem a pravidly, stejně jako tzv. „druhý“ život odsouzených. A přestože je za mřížemi zakázáno upravovat svá těla a zdobit je tetováním, přesto tetování patří k běžné praxi vězeňského světa. Co více, tetování je nástrojem sebeidentifikace stejně jako významným nástrojem komunikace. Jeho umístění, provedení i symbolika nám může mnohé prozradit o tom, kým odsouzený byl, je, čemu věří, jaké bolesti z uvěznění se propisují do jeho kůže, ale také jak si stojí ve vězeňské hierarchii, případně nakolik je nebezpečný z hlediska radikalizace odsouzených aj. Přednáška představí skrze příklady vězeňské tetováže druhý život odsouzených na základě vlastního, více než desetiletého výzkumu autorky v českých i zahraničních věznicích.

Moderovaná debata s Mgr. Ing. Alenou Lochmannovou, Ph.D., MBA